image

Csomózott ékszerek és
egyéb apróságok

A csomózás már egy lépés a makramé felé. Tegye meg! Könnyen, gyorsan készíthet ékszert, kulcstartót, táskadíszt, mobildíszt, és egyéb apróságot.
Próbálja ki!

Makramé vagy csomózás?

A makramé és a csomózás nem ugyanazt jelentik. A makramézás elsajátítása kis időt vesz igénybe, csomózni viszont mindenki tud, aki meg tudja kötni a cipőfűzőt, vagy a cérna végére tud csomót tenni.

A csomózott ékszerek azok számára kínálnak sikerélményt, akik nem mernek elkezdeni egy makramé tárgyat, félnek attól, hogy nem fog sikerülni, illetve egyelőre meg sem nézték, hogyan kell makramézni.

A csomózott ékszerek egyszerűek, nem kell előképzettség a készítésükhöz, elegendő, ha van hozzá fonalunk, és gyöngyünk. A fonal lehet akár az osztott hímző is, vagy vékony, jó minőségű kenderszál, pamut szál.

Csomókat helyezünk el a fonalon, a gyöngyöket így rögzítjük helyükön. A csomók egyszerűen készülnek, egy kört alkotunk a fonallal és a fonal végét a körön áthúzzuk, vagyis csomót készítünk rá. Leírni nehezebb, mint megcsinálni, hiszen ismerjük a mozdulatot.

Csomózott ékszerek készítése

Csomózott ékszerek kezdőknek